1/01/2018

Happy New Year 2018!

by , in
Assalamualaikum.

Wah dah masuk tahun 2018! Pantas masa berlalu. Macam baru je kelmarin sambut malam new year 2017 ketawa girang tengok bunga api depan rumah hahaha tahu tahu dah masuk tahun 2018.

Hasil carian imej untuk gambar new year 2018

First of all, Alhamdulillah dipanjangkan usia bertemu di tahun baru. Semoga panjang umur dapat menyambut bulan Ramadhan tahun 2018 ni. Usia pun takde belas dalam bahasa omputeh ‘teen’ anymore. Harap dengan bermulanya tahun baru 2018 ni, aku lebih matang dan dapat kawal emosi. Yelah aku kan emosi sentiasa tk stabil lepastu tak pandai nak manage emosi.

Azam?

Hmm aku rasa setiap awal tahun beriyalah aku ada azam siap ada diary tapi hampeh tak tercapai jugak azam and diary tu pun suci kosong tanpa sebarang tulisan mahupun setitik noktah. Tapi, tahun ni InshaAllah mencuba untuk disiplinkan diri sendiri. Nak ubah perangai, nak berubah jadi lebih baik walaupun….. malas nak sambung hahahhaa

Sempena tahun baru 2018 ni jugak aku masih dalam process edit template blog, nak simple je tapi cantik tenang bila view. Taknak sarat sarat dah serabut tengok. Apa guna blog lawa tapi tak berupdate, ok sentap jap! Sekarang ni cuba godek sikit template blog mana yang nak ubah, nak buang, nak tambah apa yang patut. And nak disiplinkan diri update blog paling teruk pun 2hari sekali ada satu entry. Kita tengok berjaya ke tak hahahaha. Kena cari plannerbook untuk tahun ni, nak yang complete! Nak ada sticker, nak ada calendar, nak ada finance notes apa semualah.

Ewah cerewet betul!

Ye memang cerewet. Sekarang ni masih dalam process survey plannerbook yang complete and menepati ciri  ciri yang aku perlukan. Pening! Sebab semua lawa lawa plus comel.
Sebenarnya banyak cerita nak share dalam blog ni tapi itulah kan, kesempitan masa. Banyak benda nak kena uruskan. Oklah jumpa next entry, nak rehat kejap.

Aim for your goals and dreams okay! Something yang you can see yourself working on it :) Have a great 2018! Be grateful, do something good even if its small even if you thought youre late, just do it. And don’t forget to letgo of negative thing that doesn’t help you in any positive way!❤
Last but not least, Happy New Year 2018!

Toodles!❤
12/29/2017

2017

by , in
Assalamualaikum. 

Terasa macam baru kelmarin sambut new year 2017, macam baru kelmarin broken teruk. Pejam celik pejam celik dah nak masuk 2018. Wow! Tak sangka. 

Selalu setiap hari nak tidur mula fikir,

"eh sempat ke aku nak habiskan tahun ni sampai hujung tahun?"

"tak puasnya dengan achievement tahun ni, ok tahun depan kena achieve something yang lebih baik!"

Heh! Bagaikan mimpi disiang hari. Nanti masuk tahun baru for a few days je azam tu ada, masuk second weeks of new year, hilang terbabas kelaut. Biasa sangat dah. 

Konon nak tetapkanlah dalam bucket list tahun 2018 nak update blog sekurang kurangnya 2 hari sekali. Tengoklah macam mana azam tu kan, risau tak tercapai je. Paling koman teruk pun updatelah blog seminggu sekali. Kahkah!

♥♥♥iheartpictures♥♥♥

Tahun 2018 nanti harapnya look forward jelah. Let go of the past :) Sebab we cant change it, betul tak? Benda dah lepas jangan dikenang. Mana yang baik kita jadikan contoh, mana yang kurang baik kita jadikan pengajaran. Tak gitewww? Lagipun nak focus on myself and family, nak kurangkan benda lagha. Groom myself and compete be better than the past. Yelah kita ni manusia, ada kurangnya. Perbaiki diri jelah untuk setiap hari, untuk kebaikan diri sendiri jugak. Tak rugi pun nanti hehhe. 

And taknaklah jadi sombong ke apa, lebihkan senyuman hahahaha aku ni kan kalau orang tak kenal betul betul mesti orang agak aku ni budak baik tapi sombong sebab paling susah nak senyum dekat stranger. Alhamdulillah Allah tutup aib aku :) Be kind, be humble but dont take shit okay? Set standards, we know what we deserve👀 kena start savings okay takmo membazir sangat jadi syaitonnirojim! HAHAHA yelah pantang ada sales ada jualan mega kemain lupa diri sobss.....

Nak surround with good people.Spend times with friends who can accept me for who I am and support me no matter what happen. Susah nak jumpa kawan susah senang jatuh bangun bersama ni. Maka hargailah, ewah! Gitewww. And kalau boleh nak didik hati belajar memaafkan orang lain dan diri sendiri. Look forward and never look back. 

Sejujurnya berharap tahun 2018 ni aku dapat gapai cita cita aku, impian aku. Bahagiakan keluarga especially parentslah nak tunaikan segala apa yang belum aku capai for them. 

Aku nak 2018 lebih berfaedah lebih indah lebih berbaloi sampai aku rasa sayang gila tahun 2018!❤

Toodles!❤
11/29/2017

Kesempitan Masa..

by , in
Assalamualaikum. 


Lama sangat dah tak update blog. Ingat nak update blog as soon as possible bila sampai KL balik tapi tak kesampaian atas dasar kesibukan yang melampau. Ni pun baru ada masa yang terluang sikit untuk update blog. 

Bukan takde masa lapang sebenarnya, ada je masa lapang tapi masa lapang tu selalu terisi dengan rutin siapkan assignment, kejar dateline itu ini, ada banyak presentation lagi lagi dah hampir ke semester akhir. Banyak masa habis ke arah akademik sebenarnya. Event event college pun jarang dah nampak muka aku. 

♥♥♥iheartpictures♥♥♥
* sekadar hiasan

Sepanjang in flight, aku dok plan and take noted entry entry yang aku nak update. Dah plan sehabis baik tapi nak buat macam mana kan kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan. Hahaha! Padahl diri sendiri salah sebab tak buat schedule elok elok. Kalau dulu yaAllah rajin jugaklah buat schedule. Alahai..

Kadang kadang kesibukan diri ni mengganggu masa masa berharga dengan family and "me time". Yelah kita dah penat and sibuk setiap hari ofcourse teringin ada masa dengan family, have fun ke window shopping ke apa kan? Tapi bagi aku, sejak balik daripada short vacation tu, jadi huru hara kejaplah rutin harian aku. Nak adapt pun susah sangat. Sampaikan pernahlah seharian tu dok membuta je hahahahaha.

Istilah "me time" dalam hidup aku dah takde. Sebab kesibukan yang teramat sangat. Plan nak jumpa dentist pun tergendala hampir 3 bulan tau! 

Kadang kadang tu ada perasaan nak manjakan diri, nak keluar sorang sorang tapi mesti ada je halangan. Sama ada kerja bertimbun, pulus takde and paling sadis sekali malas! 

Ini pun ada sikit masa nak update sebab aku dok bertafakur dekat RotiBoy Bakeshoppe. Punyalah nak jauh dari gangguan, nak duduk tempat yang chill, sanggup pagi pagi pukul 9 dah tercongok kat depan kedai kahkah. Dapat award pun ok gak ni!

Actually ada class harini tapi tengah pulun siapkan assignment sebab nak submit by today. Semalam lepas balik office dekat Setiawangsa tu around 6pm, aku dah terdampar atas katil letih sangat hadap jammed. Fuh taubat! Terimakasihlah pada yang menemani daku semalam hahaha dalam hujan hujan tu dok dengar lagu jiwang kaw kaw, eh layu je mata aku. Nasib ada teman borak kalau tak, kebosanan tertidur. 

Oklah, aku nak sambung buat kerja yang tergendala ni. Alang alang dah ada idea dan ilham ni, baik aku teruskan tanpa tangguh tangguh kang tak pasal pasal kang.....

Toodles!
6/20/2017

YouthsToday

by , in
Assalamualaikum.
Need Sponsor? Click!
Busy betul baru first week masuk semester baru, dah ada assignment and project event yang kena handle. Assignment tu okay je nak buat, as long faham apa topic yang belajar and inshaAllah boleh jawab. Janji kena baca notes. Giteww je. 
Tapi, kalau project and event ni alahai lemah lutut oi. Lagi lagi bila kena pegang jawatan yang tinggi dalam event tu. Kena fikir pasal belanjawan semua, mana nak cari sponsor kan? Nak harap duit kita yang student ni, ala sedih gaklah sebenarnya. Nak kenakan bayaran dekat student lagi boleh tapi tak sampai ati kalau bawha RM5 tu oklah kot, tapi kalau dah mencecah atas RM10? Uish tak sampai hati tau! Kita as student ni pun kadang kadang tak cukup duit dalam poket nak makan, inikan lagi nak hulur duit as sumbangan or sponsor, betul tak?Ni aku nak share satu platform yang menyediakan pelbagai syarikat atau jenama ataupun keperluan yang korang perlukan untuk sponsor atau beri sumbangan dalam event mahupun projek korang! 
Sekarang, tak perlu risau macam dulu. Ke hulu ke hilir cari sponsor or orang yang sudi beri sumbangan bagi event ataupun project yang nak dijalankan. Semuanya jadi mudah dengan YouthsToday! Thanks YouthsToday sebab memudahkan kerja kami!Takde masalah nak garu kepala dah fikir mana nak cari sumbangan and sponsorship. Tinggal click je YouthsToday and create account/profile. Mudah kan?
Siapa ni? 
Inilah CEO dan founder kepada YouthsToday. Merupakan pemegang Bachelor Degree in Computer Science. Beliau merupakan pemenang Anugerah Top 40 dibawah 40 majalah prestij dan juga ICT terbaik di rantau ASEAN. Jazz merupakan seorang usahawan sosial, ahli strategi dan juga merupakan tokoh inspirasi bagi membantu golongan muda  untuk berkembang dengan lebih maju dan berpotensi tinggi untuk capai impian mereka. Beliau juga telah berjaya melancarkan lebih daripada 1500 projek pembangunan belia diseluruh negara dan juga telah memberikan inspirasi kepada lebih 500 000 belia di MalaysiaWah bukan mudah nak berjaya dan ada di puncak yang tinggi kan? Tapi berkat usaha beliau, kini beliau berjaya dan telah menolong ramai belia muda untuk berkembang dengan lebih maju. 
YouthsToday merupakan satu platform pemadanan kelab dan persatuan penajaan masyarakat dengan pelbagai jenama. Ia juga membantu beribu ribu projek pelajar untuk mencari penaja yang sesuai dan terbaik bagi membantu meningkatkan aktiviti pelajarSehingga kini, YouthsToday mempunyai lebih daripada 50 buah kolej dan universiti, serta lebih 200 00 pengguna dan telah berjaya meningkatkan $100 000 untuk disalurkan kepada pelajar! Fuhh banyak tau!
Okay banyak dah info aku bagi ni hahaha takpa lepasni korang just click LINK YOUTHSTODAY and register. Next entry aku ajar step seterusnya. 
Toodles!❤
6/19/2017

Random Update

by , in
Assalamualaikum. 
Kejap je dah nak ke penghujung Ramadhan. Pantas masa berlalu. Moga kita diberi kesempatan bertemu bulan Ramadhan yang akan datang
♥♥♥iheartpictures♥♥♥
So korang ni dah lengkap persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri?image Mesti meriahkan?
Sejujurnya tahun ni tak terasa sangat mood nak raya. Mungkin sebab banyak hal yang kena settle. Plus kekangan masa untuk diri sendiri. Ni baru ada masa yang terluang nak update blog. Godek godek email then tergerak hati nak update new entry. So ya, actually ada entry yang tengah berbaris untuk publish tapi aku hold dulu since nak beri laluan bulan Syawal. 

Cari mood raya kejap kan. Cuti semester pun dah tamat semalam. Sepatutnya harini aku dah naik new semester tapi disebabkan ada urusan lain, so its okay chill duluMengada sangat kan? Waktu cuti semester haritu, aku ada godek godek sikit nak update entry apa lepasni kan? InshaAllah lepasni kita focus on skincare kot. 
Hahaha. Nampak sangat tak decide lagi. 

Maybe aku akan publish entry persiapan raya atau situation in first Syawal? Amacam? 
Takpun, aku buat entry pasal short vacation ke...

Takpalah tengok je macam mana nantiDoa doakanlah aku rajin huhu.

Toodles!❤
6/18/2017

GIVEAWAY RM1000 BY SOLEHAH SHAMSUDDIN & SGSHOP MALAYSIA

by , in
Assalamualaikum.
Wah makin rajin join giveaway hehe. SGShop pun boleh tahan bermurah hati nak bagi credit dekat member SGShop. Tapi bukan semudah tu je tau nak dapatkan credit SGShop yang bernilai RM100 tu. Ada syarat syaratnya, mudah je. 
Pernah dengar laman web Taobao tak? Laman web Taobao ni menyediakan perkhidmatan jualan dimana kita boleh beli barang dalam kuantiti yang sikit, senang cerita dalam runcit takpun retail. Tapi harga yang ditawarkan macam tak masuk dek akal! Sebab apa? Sebab barang semua cantik and nampak mahal woi. Boleh beli satu satu item dengan harga yang lebih murah. Haa siapa je taknak kan?
Tapi kalau guna website Taobao ni agak susah sikit. Sebab dalam bahasa Cina. Dah jadi satu hal pulak kan tak faham tapi jangan risau, sekarang dengan adanya website SGShop Malaysia ni korang tak perlu risau dah. Semua jadi mudah!

First sekali, korang kenalah letak banner giveaway ni dekat blog korang. Kalau tak, macam sia sia je. So sila copy banner and backlink kan ke tuan tanah kedaung yang buat giveaway okay? 
Lepastu, korang cuma perlu bagi username SGShop korang, manalah tahu rezeki korang dapat credit RM100 tu, senang kerja pihak SGShop nak bagi credit tu. Haa giteww! Kita memudahkan kerja oranglain okay
USERNAME SGSHOP
NauraNadhifa
Korang kena follow blog Solehah Shamsuddin lepastu bagilah id blog korang. Macam aku buat kat bawah ni okay. Mudahkan kerja tuan tanah kedaung kan lebih baik. 
ID BLOG
Zaaa Nsyr
Settle part blog, korang kena add Facebook Solehah Shamsuddin dan macam biasa, bagi username fb korang. Senang tuan tanah kedaung nak check nanti.
FACEBOOK
Zazakiyah Nasyari
Last sekali..... Follow instagram SGShop dan instagram Solehah Shamsuddin.
INSTAGRAM
zaaaansyr
Dan siap!Mudah kan? So apalagi, jom join, mana tahu ada rezeki korang menjelang Syawal ni kan? Gdluck!
Toodles!❤
6/15/2017

Jana Pendapatan Walaupun Seorang Pelajar?

by , in
Assalamualaikum.
Relaks dulu. Baru ada mood nak update. NgehngehAda je entry bersusun kat post tu, tapi ada yang masih jadi draft and ada yang dah schedule bila nak timbul. So bersabarlah menunggu. Nak update blog ni bukan sesuka hati nak update, kena ada mood kalau tak entah apa apa aku cerita. 
Macam mana aku jana pendapatan, yelah aku ni pun masih belajar. Masih dibawah tanggungan ibu bapa. Tapi dengar cerita nak keluar kereta sendiri. Haaa sudah!Siapa buat cerita ni?!
Siap kata I ada sugar daddy, jadi anak ayam Dato'. Amboi amboi amboi *melodi lagu altimet. Tak baik tau cakap macam tu. Iols  masih ada mak ayah yang boleh bagi makan, tanggung hidup I cukup je hidup je dah 19tahun ni.
Gitewwww kau! Class ke tidokkk?
Yang tak boleh blah pulak jadi isu  yang leklek pakai baju murah tudung biasa beg biasa pasar malam ni boleh keluarkan kereta. Diknon, rezeki tu Allah yang bagi. Ajal maut jodoh rezeki semua Allah yang bagi. So, please jangan sibuk nak mempersoalkan. Percaya, setiap manusia ada rezeki masing masing. 
To be honest, aku mula ceburkan diri dalam bidang perniagaan sejak form 3, umur aku 15tahun. Haa camtulah. Mula mula berjinak jinak dengan dropship dulu. Bukan terus ada modal terus gah kau ambil stock jual itu ini. Ada je cabaran masa jadi dropship, gigihlah buka account bank semata mata nak tunjuk yang aku serious dalam businessBukan senang okay nak dapat kepercayaan dari orang sekeliling lagi lagi orang yang tak pernah kenal kita. Kena belajar dalam susun ayat, writing semua. And paling penting kena selalu positive, have a positive mind. InshaAllah semua dipermudahkan. Jangan busuk hati and dengki dekat orang lain. Rezeki kita masing masing berbeza
Lepas dah stabil jadi dropship, mula keluarkan brand sendiri. Mula buat research nak jual apa. Nak keluarkan apa untuk brand sendiri. Macam macam hal kena fikir. Dari mula sampai akhir, kena siap sedia hadap risiko. Aku pilih untuk focus dalam bidang tudung. Mula keluarkan collection brand sendiri. Kalau ingat balik waktu mula mula nak produced, mashaAllah menitis airmata. Ke hulu ke hilir masuk gudang masuk store room survey kain and color. Bukan setakat tu je, kena ambil kisah pasal kualiti. Takkan baru sekali pakai dah koyak. Bab tailor pulak, berpeluh dari Ampang ke Shah Alam cari tailorNak tempah label lagi, yaAllah design sendiri. Bergaduh jugaklah nak design itu ini.
Penat memang penat, tapi taktahu nak kata apa. Nak ada income sendiri kan? Kena hadaplah. Sekarang aku mulakan balik business aku, ada buat partner dengan kawan rapat jual kosmetik, check their on ig @Click Here! Harga semua so far alhamdulillah murah, mampu milik. Selain tu, aku ada business aku sendiri, nanti aku akan update dekat navbar aku letak terus code and cara order. 
So yaaa, lets end the entry!
Toodles!❤